به گزارش روز چهارشنبه اگزیم نیوز، «محمدمهدی برومندی» در مراسم افتتاحیه نمایشگاه فناوریهای نوین بخش کشاورزی که در محل نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد، با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم در جهت ارتقای تولید و صادرات محصولات کشاورزی، افزود: سالانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تن مرکبات از کشور صادر میشود که امسال تولید مرکبات در کشور نیز نسبت به سالهای گذشته افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
معاون وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه چینیها خواستار خرید لیمو شیرین ایران هستند، اظهار داشت: همچنین پاکستان خواستار خرید سیب درختی از ایران است و تلاش داریم با توجه به تامین نیاز داخلی، میزان صادرات را در ماههای آینده افزایش دهیم.
به گفته وی، ارزآوری محصولات باغی رقمی حدود سه میلیارد دلار در سال است.
برومندی سرانه مصرف میوه در کشور را ۱۵۰ کیلوگرم عنوان کرد و گفت: اگر متوسط قیمت هر کیلوگرم میوه را ۱۵ هزار تومان در نظر بگیریم و این رقم را در ۸۵ میلیون نفر جمعیت ضرب کنیم، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان میوه در کشور تولید میشود.
کاهش مصرف میوه در کشور تکذیب شد
معاون وزیر جهادکشاورزی درباره اینکه برخی فعالان بخش خصوصی مدعی هستند که به دلیل افزایش قیمت، مصرف میوه در کشور به شدت کاهش یافته است، افزود: ما این مسئله را تکذیب میکنیم، زیرا هر آنچه در کشور تولید میشود به مصرف میرسد؛ البته صادرات هم انجام میگیرد که بحث صادرات ربطی به مصرف سرانه داخلی ندارد.
برومندی اضافه کرد: حدود ۵۰۰ هزار تن تولید سیب تابستانه در کشور داریم که تمام این محصول در داخل کشور مصرف میشود.
۲۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصولات باغی در کشور
وی با بیان اینکه اکنون ۲۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن انواع محصولات باغی به جز موز، انبه، آناناس و نارگیل در کشور تولید میشود، افزود: کشور در تولید انواع میوه به جز برخی میوههای گرمسیری وارداتی مشکلی ندارد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: طبق آمارها ۳۷ درصد اشتغال بخش کشاورزی و حدود ۴۵ درصد درآمد ارزی بخش کشاورزی مرتبط به بخش باغبانی است، بنابراین اکثر محققان بر این باورند که مزیت کشاورزی ایران باغبانی است، زیرا علاوه بر اشتغال، درآمد ارزی خوبی برای کشور دارد که نیازمند حمایت و توجه بیشتری است.
واردات ۴۵۰ میلیون دلار موز و میوههای گرمسیری
به گفته وی، سال گذشته ۶۰۰ هزار تن موز و میوههای گرمسیری به ارزش حدود ۴۵۰ میلیون دلار معادل ۱۵ هزار میلیارد تومان وارد کشور شده است.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به بازدید اخیر رییس جمهوری از این وزارتخانه، گفت: رییس جمهوری بر توسعه تولید میوههای گرمسیری در سواحل مکران و مناطق جنوبی کشور تاکید داشته است که طرح احیای ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از باغات میوههای گرمسیری را در دستور کار داریم و مقرر شده پنج هزار هکتار در این زمینه توسعه داشته باشیم.
وی اضافه کرد: پیش از این برخی از کشورهای همسایه ما در گذشته واردکننده موز بودند که اکنون این کشورها صادرکننده این میوه شدهاند و این مسئله نشان میدهد که ما هم میتوانیم در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشته باشیم.
به گفته برومندی، سه هزار هکتار گلخانه تولید موز در کشور ایجاد میشود که اکنون اجرای این طرح در برخی مناطق آزاد در حال انجام است.
سیل به اراضی باغی و زراعی ۱۲ استان آسیب وارد کرد
معاون وزیر جهادکشاورزی درباره میزان خسارات سیل اخیر به بخش باغبانی، گفت: امسال با دو اتفاق اقلیمی سرمازدگی شدید در فروردینماه و سیل اخیر روبرو بودیم که به اراضی باغی و زراعی ۱۲ استان کشور آسیب جدی وارد کرد که بیشترین خسارت مربوط به استان فارس است.
وی افزود: در استان فارس ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان خسارت به حوزه کشاورزی و زیرساختهای این بخشها وارد شده و قنوات در این استان نیز به شدت آسیب دیدهاند که نیاز به لایروبی دارند.
برومندی با اشاره به اینکه به دو محصول خرما و انجیر خسارت زیادی وارد شده است، تصریح کرد: طبق برآوردها حدود ۹ هزار تن از انجیرهای تولیدی استهبان خسارت دیده است، البته شرکتهای صنایع تبدیلی به سرعت وارد عمل شدند و این محصولات را جمعآوری و پیش از خراب شدن فراوری کردند.
فرسودگی یک میلیون هکتار از باغهای کشور
معاون وزیر جهادکشاورزی در خصوص تاثیر خشکسالیها در از بین رفتن اراضی باغی، پاسخ داد: سه میلیون هکتار باغ و ۲۳ هزار گلخانه در کشور داریم که یک میلیون هکتار آن فرسوده است و این باغها نیاز به اصلاح و احیا دارند، ولی اعتبارات این بخش کافی نیست.
وی با بیان اینکه علیرغم استفاده از آب، خاک و انرژی بخشی از باغات اصلاً اقتصادی نیست، اظهار داشت: برخی سالها ردیف اصلاح و احیا صفر و برخی سالهای دیگر حدود ۱۰ میلیارد تومان و در بیشترین حالت به ۱۷ میلیارد تومان رسیده است که این رقم کفاف اصلاح و احیای باغات را نمیدهد.
برومندی کشاورزی در کشور را سنتی و معیشتی دانست و افزود: بیش از ۷۵ درصد اراضی کشور خرد و زیر ۵ هکتار است و ما با تعدد بهرهبرداران، پایین بودن ضریب مکانیزاسیون، مخاطرات شدید اقلیمی، کمبود منابع آبی و مجموعه این مسائل روبرو هستیم که باید برای دستیابی و حفظ امنیت غذایی پایدار برنامهریزی قوی و نگاه جدیدی در بخش کشاورزی داشته باشیم.
معاون وزیر جهادکشاورزی درباره اینکه بعد از اصلاح نظام یارانهای کشور، قیمت میوه افزایش چشمگیری داشته است، گفت: هزینههای تولید محصولات کشاورزی به طور کلی افزایش پیدا کرد، ضمن اینکه بحث قیمت تابع عرضه و تقاضاست، البته قیمت میوه در باغ یک مسئله و قیمت آن در بازار و مصرفکننده مسئله دیگری است و تمام اینها را باید به شکل یک زنجیره در نظر بگیریم.
نهال عاری از ویروس مهمترین نهاده بخش باغبانی
برومندی با بیان اینکه مهمترین نهاده در باغبانی نهال است، گفت: یکی از مهمترین مشکلات باغبانی نیز مسئله نهال است.
وی با بیان اینکه تنها راه برونرفت از مشکلات کشور خصوصاً در بخش کشاورزی تحقیقات است، ادامه داد: ما بهترین متخصصان را در بخش تحقیقات داریم که باید از ظرفیت و پتانسیل آنها بیش از پیش بهره ببریم .
معاون وزیر جهادکشاورزی درباره باغات مادری اظهار داشت: ۳۷ باغ مادری در ۳۷ نقطه کشور داریم که در حال برنامهریزی برای راهاندازی و گسترش آنها هستیم، همچنین تصمیم بر این است که یارانه فقط به نهال و پیوندکی داده شود که تایید میشوند، زیرا اگر هر فردی در هرجا نهال تولید کند و بفروشد، مشکلات بسیاری ایجاد میکند.
برومندی یکی از مهمترین سیاستهای بخش کشاورزی در دنیا را آموزش عنوان کرد و گفت: از هنرستانهای کشاورزی به معنی واقعی تکنسین فارغالتحصیل میشود که این بخش نیازمند توجه بیشتری است.
وی با اشاره به افتتاح نمایشگاه و امضای قراردادهای فناوریهای نوین در بخش کشاورزی گفت: بدون دانش بنیان شدن امکان افزایش و پایداری تولید نیست و یکی از اهداف معاونت باغبانی، تولید نهال عاری از ویروس و گواهی شده است که امروز در این زمینه با شرکتهای دانش بنیان، تفاهمنامه خوبی امضا شد.
نظر شما